top of page

Wie is Frederieke?

Ik werd geboren uit twee paardengekke ouders.

In mijn jonge jaren waren wij in het weekend vaak op de stoeterij van een goede familievriend te vinden en gingen we met hem mee wanneer hij (inter)nationale menwedstrijden reed. Zo kwam ik niet alleen op hele mooie plekjes, maar werd ook bij mij de liefde voor paarden aangewakkerd.

 

Na jaren lessen op de manege, kwam mijn eerste eigen paard: Lautrec.

Niet het makkelijkste traject en ik heb de grond vaak van nabij gezien. Maar hij heeft mij wel geleerd om écht naar paarden te gaan kijken en niet te verwachten dat zij gewoon uitvoeren wat wij willen.

 

Zo ook met zadels. Hij vertoonde “stout” gedrag tijdens het rijden. Volgens de zadelmakers-en verkopers zat het tussen zijn oren. Zes zadels en veel spierverlies later, besloot ik om de MSFC-opleiding te gaan volgen, om te kijken waar het nu precies fout liep. Na enkele lesdagen had ik de grootste oorzaak al ontdekt en kocht ik me een tweedehands zadel dat dat probleem wegnam. Sinds die dag heeft hij nooit meer gesteigerd tijdens het rijden. Een jaar later, op zijn 27ste, kreeg hij zijn eerste op maat gemaakte zadel en hebben we nog 3 jaar superfijne ritten gemaakt. Geen staakgedrag meer, minder schrikken en dressuurmatig oefeningen gaan rijden waar we in zijn jeugdjaren nooit aan toe waren gekomen.

Zo ontstond in oktober 2016 BIEmans- saddleFITting (Bie-Fit) en stond Lautrec op zijn oude dag model voor mijn logo en de website (petitpois.be). Hij is heel bepalend geweest in mijn visie op paarden-welzijn en meer bepaald zadels, daarnaast houdt zijn verhaal mij gemotiveerd om altijd verder te kijken wanneer iets niet helemaal goed aanvoelt. Helaas heb ik in mei 2022 afscheid van hem moeten nemen, nadat hij 27 jaar naast mij had gelopen.

In 2018 kocht ik puppy d’Eau erbij.

Een typisch dressuurpaard: sensibel, hypermobiel en (onder adrenaline) prachtige gangen. Dat hij onzeker was en gediagnosticeerd was met kissing spines, werd mij al meegedeeld voor de eerste kennismaking. Maar zowel ratio als gevoel vielen als een blok voor hem en ik zag er ook wel een uitdaging in om dit paard een mooie toekomst te bezorgen. Hiervoor ben ik mij meer gaan verdiepen in biomechanica, training en huisvesting. Niet onbelangrijk in deze job, aangezien deze factoren van grote invloed zijn op de ligging en het al dan niet passend blijven van een zadel.

In 2021 kreeg ik de kans om één van de paarden van een sponsorruiter te gaan rijden, tijdens haar zwangerschap. Hij stond te koop en hoewel ik absoluut niet op zoek was naar een extra paard, besefte ik door deze "schoolmaster" dat ik het rijden de afgelopen jaren heel erg gemist had en bovendien was de dressuurkriebel weer helemaal aangewakkerd. Na veel slapeloze nachten heb ik dan toch besloten om Sandman aka Sammy een nieuwe thuis te geven. Een goede beslissing, want als er iets is waar ik altijd een goed humeur van krijg, dan zijn het ritjes met hem.

​​​Naast bijscholingen m.b.t. zadels, blijf ik graag up to date over het welzijn van paarden (in de sport) via verschillende kanalen.

Enkele voorbeelden:

2015:  5 daagse cursus Sportmassage voor paarden door Claudia Wolters (Equilibrio)

2018:  dissectie paard (dr. C. Wolschrijn) en Q Horse Analysis (dr. W. Back) (Faculteit diergeneeskunde Utrecht) (Bartels Horse and Health)

2018:  tweedaagse cursus Anatomie en Biomechanica door Gillian Higgins  (De Basucle)

2018:  BBB-clinic (Bartels Horse and Health)

2019:  Themadag hoefbeslag en biomechanica door M. Van Heel en  R. den Bieman  (Bartels Horse and Health)

2019:  2 daagse cursus Medical Taping Concept door Sören Heinbikel (Vetkintape/ Emiel Voest Academy)

2020:  4 daagse cursus “Voeding bij paarden” door dr. Anneke Hallebeek (Bartels Horse and Health)

2021:  Evidence based saddle fitting door Dr. Russell MacKechnie-Guire en Mark Fisher (Centaur Biomechanis)

2021:  TTouch Bodywraps basisvaardigheden door Monique Staring (Equine studies/SinBa)

2021:  Belasting van het jonge paard door dr. B. Gorissen 
             (Bartels Horse and Health)

2022:  webinar Muscular Misconceptions door Gillian Higgins (Horses Inside Out)

2022:  webinar Head Anatomy door Gillian Higgins (Horses Inside Out)

2023:  Improving Horse and Rider performance door Dr. Russell Mac-Kechnie-Guire  (Centaur Biomechanics)

2023: 2-daagse cursus Inzicht in hoeven + Onderhouds-trimmen van het eigen paard door Heleen Davies.

bottom of page