top of page

U kunt bij Bie-Fit terecht voor het aanmeten van een nieuw zadel (Empire by BB, Harry Dabbs en Jeffries Saddlery),
advies bij het aanschaffen van een tweedehands zadel (door u aangeleverd)
of een controle van uw huidige zadel.

Ondervindt u problemen tijdens het opzadelen, opstappen of rijden?
Dit kan aan de pasvorm van uw zadel liggen.

​We denken hierbij aan: hoofdschudden/bijten bij het opleggen van het zadel/aansingelen, niet willen stilstaan bij het opstappen, moeite hebben met rechtrichten/buiging/aanleuning/verzameling/tempowisselingen, zwiepen met de staart, stilstaan, bokken, steigeren, er vandoor gaan,...

 

Dit gedrag KAN veroorzaakt worden door slecht passend zadel. Echter zijn er vele andere aanleidingen voor angst-/pijnreacties, waarvoor we u graag doorverwijzen naar de juiste persoon (bv. dierenarts, osteopaat, tandarts, voedingsconsulent, bitfitter, fysio, ...). Een multidisciplinaire samenwerking rond uw paard is helaas niet altijd een bonus, maar een noodzaak!

ZADELPASCONSULT

Wat moet je weten alvorens je een afspraak maakt:

 1. Het liefst gaat het consult door in een voor het paard vertrouwde omgeving. Beschikt u thuis niet over een piste, dan graag op een stal waar het paard het al wat kent. Indien het paard het gewend is om op verplaatsing te trainen, kan het consult ook doorgaan op onze locatie in Zoersel.

 2. Zadels dienen gepast te worden op een vlakke ondergrond, waar ook voldoende licht aanwezig is. Beschikt u niet over een droge buitenpiste en kunt u het paard niet naar een geschikte piste brengen, meldt dit dan op tijd.

 3. Heeft uw paard overdraagbare aandoeningen, gelieve dit ook op voorhand te melden, zodat ikzelf of het gebruikte materiaal dit niet kan overbrengen naar andere klanten.

 4. U dient tijdens het consult te rijden en dit met helm en laarzen/chaps. Indien uw paard een vaste bijrijder/halfpension heeft, is het aan te raden dat deze ook op de afspraak aanwezig is en ook voorzien is van geschikte ruiterkledij. Indien er twee ruiters deelnemen aan het consult, gelieve dit op voorhand te melden zodat er extra tijd voorzien kan worden voor uw consult.

 5. Indien het zadel dat u wil laten nakijken/wil kopen ook gebruikt gaat worden om mee te springen, is het aan te raden om springmateriaal te voorzien. Indien de pasvorm in stilstand en in beweging goed is, is het fijn om kort te kijken hoe het zadel zich houdt t.o.v. ruiter en paard op de sprong.

 6. Indien uw paard onregelmatig loopt/mankt zonder belasting van zadel en ruiter, kan de afspraak niet doorgaan. Annuleer tijdig!

 7. Indien u een afspraak maakt, vermeld dan duidelijk wat u wenst na te gaan tijdens het consult: pasvorm van uw eigen zadel (spring, VZ of dressuur), aanschaf van een nieuw zadel (dressuur) of aanschaf van een tweedehands zadel (spring of dressuur).
  Bie-Fit koopt en verkoopt zelf geen tweedehands zadels, maar heeft wel regelmatig zadels van klanten ter beschikking die wegens het niet passen naar een ander zadel op zoek gingen. Deze zadels zijn vaak enkel extern gecontroleerd, waardoor nooit met zekerheid kan gezegd worden dat ze 100% in orde zijn! Indien tijdens het consult geen passend zadel gevonden werd (nieuw of tweedehands), worden er tips meegegeven waarop gelet moet worden bij de zoektocht naar een ander zadel. Bie-Fit kan u soms in contact brengen met een mogelijke match, maar gaat hier niet zelf actief naar op zoek!

Tijdens een pasconsult worden volgende zaken overlopen:

 1. Gegevens ruiter en paard

 2. Anamnese ruiter en paard

 3. Anatomie ruiter en paard

 4. Controle van de rugspieren en wervels van het paard

 5. Stappen en draven aan de hand op harde bodem

 6. Het in kaart brengen van de rug van het paard aan de hand van een 'flexible ruler'

 7. Externe controle van uw zadel, daarbij lettend op veiligheid, symmetrie (boomproblemen kunnen enkel met zekerheid bevestigd worden na intern nazicht, wat in zeldzame gevallen niet ter plaatse gedaan kan worden).

 8. Controle van singel/stijgbeugels en stijgbeugelriemen

 9. Pasvorm van het zadel op het het paard in stilstand

 10. Pasvorm op het paard onder de ruiter en in beweging

Hoe verloopt een consult?

 • In eerste instantie wordt er kennisgemaakt met paard en ruiter en worden er een aantal vragen gesteld die inzicht geven in de voorgeschiedenis, de traningsdoelen, de manier van huisvesten, voeding enz...

 • Vervolgens wordt er nagegaan of de bovenlijn van het paard op dat moment ergens pijnlijk/gevoelig is, en waar rekening mee moet worden gehouden qua anatomie en biomechanica.

 • U wordt gevraagd uw paard in stap en draf te monsteren op een harde ondergrond om te zien hoe het paard zich beweegt zonder belasting van zadel en ruiter. Hierbij gaan we ook letten op assymetrieën in lichaamsgebruik. In uitzonderlijke gevallen wordt u gevraagd om het paard ook op de volte te tonen. Indien er enige vorm van twijfel is of uw paard pijnvrij is, wordt het consult hier stopgezet en adviseren we contact op te nemen met een (para)veterinair.

 • Vervolgens brengen we de bespiering en de vorm van de rug in kaart aan de hand van een flexible ruler. Deze gegevens gebruiken we om de juiste maat van het zadel te bepalen en dienen daarnaast om in de toekomst de lichaamsconditie op te volgen.

 • Indien u de pasvorm van uw huidige zadel wil laten controleren, wordt het zadel eerst gecontroleerd op veiligheid, symmetrie en eventuele schade. Vervolgens wordt het zadel in stilstand op uw paard bekeken en overlopen we samen met u wat er goed is en wat er niet goed is/voor verbetering vatbaar is. Hebt u een afspraak omdat u hulp wenst bij de keuze van een tweedehandszadel, dan wordt exact dezelfde procedure gevolgd. Wenst u een nieuw zadel van Bie-fit aan te schaffen, dan wordt de controle van het  demozadel overgeslagen, daar deze reeds gecontroleerd zijn.

 • Vervolgens wordt uw zadel (of enkele nieuwe en/of tweedehands zadels) getest met u erop en dit in de 3 basisgangen op beide handen. Hiervoor gebruiken we graag een ondergrond die toelaat dat het paard ontspannen kan lopen, aangezien een natte/gladde of zware bodem soms een vertekend beeld kan geven.

 •  Indien u een afspraak maakt voor een paard dat nog niet zadelmak is, dient u ervoor te zorgen dat het paard ontspannen de 3 basisgangen aan de longe kan uitvoeren en dat u al geoefend hebt met het (los) opleggen van dekjes en zadels. ​

 

 • Nadat u gereden hebt, kan er bij een controle van het eigen zadel, gekozen worden om iets aan de balans of pasvorm te wijzigen. Dit kan ter plaatse kan aangepast worden door het plaatsen van Treeclix of door wol toe te voegen aan uw kussens. Of indien dit niet mogelijk is, door te gaan werken met een zadelpassers-pad, wordt dit ineens gedaan en rijdt u na de aanpassing nog eens, ter controle. Indien er aanpassingen in het atelier moeten gebeuren, wordt u eerst de prijs meegedeeld en kan er een afspraak gemaakt worden om het zadel binnen te brengen. Elke aanpassing in pasvorm of balans vereist controle te paard en moet u dus rekenen op een vervolgafspraak. Indien u een tweedehands zadel van iemand anders gekozen hebt, worden er geen aanpassingen gedaan totdat het zadel in uw eigendom is! Indien u kiest voor een zadel van Bie-Fit dat op voorraad is, worden aanpassingen die ter plaatse gedaan kunnen worden, ineens uitgevoerd. Indien een nieuw zadel besteld wordt, wordt dit bereden gecontroleerd bij aflevering en hebt u vervolgens nog recht op een gratis nacontrole na 20 à 30 rij-uren.

bottom of page