ZADELS

Aanvankelijk was het niet de bedoeling om zadels te verkopen, maar enkel de pasvorm van het huidige zadel na te kijken en daarnaast tweedehands zadels voor anderen aanbieden of door te verwijzen naar een collega zadelpasser. Achteraf bleek dit veel nadelen met zich mee te brengen; tweedehands zadels die bij intern nazicht toch niet in orde bleken te zijn, ophalen en terugbrengen van de zadels naar de eigenaar, klanten moesten bij doorverwijzing eigenlijk een dubbel consult betalen en sommigen kochten zelf ergens een nieuw/tweedehands zadel dat dan achteraf niet bleek te passen. Daarom besloot ik om samen met een collega de fabrieken van enkele merken waar we enthousiast over waren te gaan bezoeken in Walsall (Verenigd Koninkrijk).

 

Uiteindelijk zijn uit die bezoeken vier merken overgebleven, waarmee we graag wilden werken:

http://harrydabbs.nl/

http://www.idealsaddle.com/

http://www.ejeffries.co.uk/

- https://www.frankbaines.com/

Ondervindt u problemen tijdens het opzadelen, opstappen of rijden?

Dit kan aan de pasvorm van uw zadel liggen.

We denken hierbij aan: hoofdschudden/bijten bij het opleggen van het zadel/aansingelen, niet willen stilstaan bij het opstappen, moeite hebben met rechtrichten/buiging/aanleuning/verzameling/tempowisselingen, zwiepen met de staart, stilstaan, bokken, steigeren, er vandoor gaan,...

 

Dit gedrag KAN veroorzaakt worden door slecht passend zadel. Echter zijn er vele andere aanleidingen voor angst-/pijnreacties, waarvoor we u graag doorverwijzen naar de juiste persoon (bv. dierenarts, osteopaat, tandarts, bitfitter, equine bodyworker, lymfedrainage therapeut, ...). Een multidisciplinaire samenwerking rond uw paard is helaas niet altijd een bonus, maar soms wel een noodzaak!

 

- Tijdens een pasconsult worden volgende zaken overlopen:

 1. Gegevens ruiter en paard

 2. Anamnese 

 3. Anatomie 

 4. Stappen en draven aan de hand op harde bodem

 5. Controle van de rugspieren en wervels van het paard

 6. Het in kaart brengen van de rug van het paard aan de hand van een 'flexible ruler'

 7. Externe controle van uw zadel, daarbij lettend op veiligheid, symmetrie (boomproblemen kunnen enkel met zekerheid bevestigd worden na intern nazicht).

 8. Controle van singel/stijgbeugels en stijgbeugelriemen

 9. Pasvorm van het zadel op het het paard in stilstand

 10. Pasvorm op het paard onder de ruiter en in beweging

 

- Wat moet je weten alvorens je een afspraak maakt:

 1. Het liefst gaat het consult door in een voor het paard vertrouwde omgeving. Beschikt u thuis niet over een piste, dan graag op een stal waar het paard het al wat kent.

 2. Zadels dienen gepast te worden op een vlakke ondergrond, waar ook voldoende licht aanwezig is. Beschikt u niet over een droge buitenpiste en kunt u het paard niet naar een geschikte piste brengen, meldt dit dan op tijd.

 3. Heeft uw paard overdraagbare aandoeningen, gelieve dit ook op voorhand te melden, zodat ikzelf of het gebruikte materiaal dit niet kan overbrengen naar andere klanten.

 4. U dient te rijden tijdens het consult en dit met helm en laarzen/chaps. Indien uw paard een vaste bijrijder/halfpension heeft, is het aan te raden dat deze ook op de afspraak aanwezig is en ook voorzien is van geschikte ruiterkledij.

 5. Indien u het zadel dat u wil laten nakijken/wil kopen ook gebruikt gaat worden om mee te springen, is het aan te raden om springmateriaal te voorzien. Indien de pasvorm in stilstand en in beweging goed is, is het fijn om kort te kijken hoe het zadel zich houdt t.o.v. ruiter en paard op de sprong.

 6. Indien uw paard onregelmatig loopt/mankt zonder belasting van zadel en ruiter, kan de afspraak niet doorgaan. Annuleer tijdig!

 7. Indien u een afspraak maakt, vermeld dan duidelijk wat u wenst na te gaan tijdens het consult: pasvorm van uw eigen zadel (spring, VZ of dressuur), aanschaf van een nieuw zadel (spring, VZ of dressuur) of aanschaf van een tweedehands zadel (spring, VZ of dressuur). Bie-Fit koopt en verkoopt zelf geen tweedehands zadels, maar heeft wel regelmatig zadels van klanten ter beschikking die wegens het niet passen naar een ander zadel op zoek gingen. Deze zadels zijn vaak enkel extern gecontroleerd, waardoor nooit met zekerheid kan gezegd worden dat ze 100% in orde zijn! Indien tijdens het consult geen passend zadel gevonden werd (nieuw of tweedehands), worden er tips meegegeven waarop gelet moet worden bij de zoektocht naar een ander zadel. Bie-Fit kan u soms in contact brengen met een mogelijke match, maar gaat hier niet zelf actief naar op zoek!

- Loopt uw paard wat stijf? Vindt hij/zij het niet (meer) fijn om op bepaalde plaatsen geborsteld te worden? Loopt hij/zij op de linkerhand veel fijner dan op de rechterhand of omgekeerd? D.m.v. een sportmassage kunnen we spierknopen opsporen en loswerken. Of voelt uw paard juist fijn aan? In dat laatste geval kan een sportmassage gebruikt worden als ontspanning en ter preventie.

- Soms wordt tijdens een eerste consult al duidelijk dat de oorzaak van de klachten niet in de spieren terug te vinden is en zal een andere (para)veterinair het team rond uw paard moeten versterken. Indien u niet weet tot wie zich te wenden, kan ik u de contactgegevens bezorgen van therapeuten waar ik vertrouwen in heb. 

- Ik ga ervan uit dat er bij een spierprobleem een duidelijke verbetering zichtbaar moet zijn na drie behandelingen. Indien niet, kijk ik graag samen met u verder wat de volgende stap is.

- Houd er rekening mee dat wanneer er bij uw paard spierblokkades werden opgemerkt, u geadviseerd kan worden om één tot ... dagen na de behandeling niet te rijden.